Veelgestelde vragen:

> Waar kan ik het auto theorie-examen reserveren?

Ben je klaar voor het theorie-examen auto? Dan is je theorie aanvragen de volgende stap. Je reserveert en betaalt makkelijk je CBR theorie-examen online via Mijn CBR.

Als je theorieles volgt bij een rijschool, dan kan deze ook het theorie-examen voor jou reserveren. Als je dit wilt, neem dan contact op met de rijschool.

Het theorie-examen aanvragen voor de auto kost bij het CBR € 37,- in 2021.

 

> Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen?

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

 

> Mag ik theorie-examen doen als ik nog geen 18 jaar ben?

Als je 16 jaar bent, kun je al starten met het halen van je rijbewijs. Je rijbewijs kun je halen vanaf 17-jarige leeftijd. Maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen, want:

 • Als je 16 bent, mag je al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR.
 • Met 16,5 jaar mag je rijles nemen.
 • Als je 17 bent, mag je rijexamen doen.
 • Slaag je op je 17e voor je rijexamen? Dan vraag je jouw rijbewijs aan. En mag je autorijden met een coach naast je. Dit doe je tot je 18 jaar bent.
 • Jouw coaches moeten op je begeleiderspas staan. Deze pas vraag je aan bij de RDW.

 

> Mag ik zonder theorie-certificaat wel praktijklessen nemen?

Je mag praktijklessen volgen zonder een theorie-certificaat te hebben.
Wel is aan te raden om bij ongeveer 10 praktijklessen te zorgen dat je geslaagd bent voor het theorie-examen.

 

> Hoelang is mijn theorie-certificaat geldig?

Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig, daarna zul je opnieuw je theorie moeten halen. Je kunt je theorie-examen niet reserveren voordat je oude verloopt.

 

> Soort theorie-examen?

Bij het reserveren van je theorie-examen auto bij het CBR kun je kiezen uit de volgende soorten examens:

 • Gewoon theorie-examen reserveren. Dat doen de meesten. Op een scherm tik je met je vingers het juiste antwoord aan of je sleept het juiste antwoord. Voor dit theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.
  Het gewone theorie-examen kun je ook in het Engels doen.
 • Theorie-examen met extra tijd. Je hebt dan 15 minuten meer tijd dan bij een gewoon theorie-examen. Extra tijd is handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt of een andere aandoening. Let op: de extra tijd geldt alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht en niet voor het onderdeel gevaarherkenning.
  Je kunt ervoor kiezen om de vragen te laten voorlezen door een computerstem. Je gebruikt in dat geval oordopjes van het CBR.
  Het theorie-examen met extra tijd kun je ook in het Engels doen.
 • Individueel begeleid theorie-examen. Je zit dan alleen met een medewerker van het CBR. De vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de medewerker. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld faalangst, autisme of een andere aandoening hebt. Een individueel begeleid examen duurt 15 minuten langer dan een gewoon examen. Om dit examen aan te vragen moet je eerst een theorie-examen met extra tijd of al eerder een individueel begeleid examen hebben gedaan.
 • Theorie-examen in een andere taal dan Nederlands of Engels. Je moet dan zelf zorgen voor een officiële tolk. We raden je aan dit minstens 2 weken voor de examendatum te doen.
 • Theorie-examen met doventolk. Die kun je zelf regelen. Het mag bijvoorbeeld een familielid zijn.

> Ik zoek een theorieboek om uit te leren, waar haal ik dat?

Op onze site kun je een prima auto theorieboek downloaden met alle leerstof die je moet kennen om het theorie-examen met succes af te kunnen leggen.
Het theorieboek is zeer goedkoop, up-to-date en supersnel in huis!

 

> Wat zijn bijzondere verrichtingen of bijzondere manoeuvres?

Dit zijn bijzondere handelingen met je auto. Bijvoorbeeld, keren op de weg, je auto file parkeren, achteruit een parkeervak in of recht achteruit rijden.
Wil je ze vast oefenen? kijk hier.

 

> Veranderingen in Theorie-examen auto per 1 november 2019?

Vanaf 1 november richten we het theorie-examen voor de auto iets anders in. De examenvragen en het totaal aantal vragen blijven gewoon hetzelfde.

Wat verandert er vanaf 1 november?

 • Het autotheorie-examen krijgt drie examenonderdelen, namelijk; gevaarherkenning, kennis en inzicht
  • Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er ten minste 13 goed moet beantwoorden.
  • Kennis bestaat uit 12 vragen waarvan je er ten minste 10 goed moet beantwoorden.
  • Inzicht bestaat uit 28 vragen waarvan je er ten minste 25 goed moet beantwoorden.
 • Aan het einde van je examen krijg je gelijk de uitslag. Ook krijg je per examenonderdeel te zien hoe goed je deze hebt gemaakt. Het scherm met de vragen die je fout beantwoord hebt krijg je niet meer te zien.
 • Het uitslagformulier dat je per mail van ons krijgt ziet er anders uit; hierop kun je heel goed zien welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig voor je voorbereiding op een eventueel herexamen en op je praktijklessen.
 • De examenonderwerpen hebben we anders verwoord en samengevoegd tot negen onderwerpen. Hieronder vind je de negen onderwerpen waarover we in het examen vragen stellen.

   

Hieronder vind je voorbeelden van de soorten vragen die je tegen kan komen in het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets

De sleepvraag

, FAQ

Sleep de cijfers naar de juiste plaatsen in de afbeelding.
Degene die als eerste mag geef je nummer 1, de volgende nummer 2 en de laatste geef je nummer 3.

De single-sleepvraag

, FAQ

Sleep het vinkje naar de juiste plaats in de afbeelding.

De invulvraag

, FAQ

Vul het juiste getal in. Dit doe je met het toetsenbord dat op het scherm verschijnt.

De hotspotvraag

, FAQ

Tik het juiste antwoord in de afbeelding aan.

De ja/nee-vraag en meerkeuzevraag

, FAQ

Bij de ja/nee-vraag beantwoord je de vraag met ja of nee. Bij de meerkeuzevraag kies je het juiste antwoord uit twee of drie antwoordmogelijkheden.