Als je net een nieuwe auto hebt gekocht en er lang van wilt genieten, is het verstandig om jouw rijstijl aan te passen en jouw auto goed te onderhouden. Hierdoor kan je er langer van genieten. Vermijd dus de slechte gewoonten en neem verantwoordelijkheid voor jouw auto.

Versnellingspook

De versnellingspook lijkt op een perfecte armsteun, maar het is eigenlijk bedoeld voor iets anders. Het gebruik ervan als armsteun zal helaas de slijtage van jouw versnellingsbak versnellen, omdat de druk die je op de hendel uitoefent ervoor zorgt dat de delen van de versnellingsbak tegen elkaar drukken.

Koppeling

Om duidelijk te zijn, heb je de koppeling alleen nodig wanneer je schakelt of tot stilstand komt. Veel bestuurders laten de koppeling niet ver genoeg los, wat kan resulteren in een schreeuwend geluid. Dit is geen goed teken en kan betekenen dat je koppelingsplaat aan het verslijten is. Het vervangen van de koppelingsplaat is erg duur, daarom is het belangrijk om altijd de koppeling volledig in te trekken.

Het is belangrijk om het stopmoment niet over te slaan. Bijvoorbeeld, als je auto achteruit rolt en je besluit meteen gas te geven om vooruit te gaan, is dat niet verstandig. Het is cruciaal om even te pauzeren bij de overgang van voor- naar achteruit en andersom. Waarom? Dit helpt slijtage te voorkomen en alles telt mee!

Waarschuwingslampjes op je dashboard

Als er een oranje of rood lampje op het dashboard van je auto brandt, betekent dit meestal dat er iets mis is en het is belangrijk om het niet te negeren. Als het oranje “servicelampje” brandt, is er nog steeds iets aan de hand met je auto, maar kun je er nog wel even mee blijven rijden. Als het rode “stoplicht” brandt, moet je de auto onmiddellijk parkeren en de motor uitzetten om erachter te komen wat het probleem is. Als er iets mis is, zul je dat waarschijnlijk meteen merken, zoals verlies van vermogen of het niet behouden van toeren tijdens het rijden.

Als je altijd rijdt met een te laag toerental (onder 2000), raakt de motor vervuild. Dit leidt tot verlies van pk’s en een zwakkere motor. Bovendien kun je niet te veel bochten nemen, omdat elke auto een limiet heeft. Dus geef gewoon wat meer gas om de kracht te behouden!

Klaar om op te trekken?

Ben je je bewust van je slechte gewoonten en wil je goed voorbereid de weg op gaan? Bij Galgenwaard Rijschool in Utrecht bereiden we je graag voor. Autorijden kan heel plezierig zijn, bijvoorbeeld door tochten door het centrum te maken. We begeleiden je graag op de weg, ook tijdens de rijlessen waar onze instructeurs je van alles kunnen leren. Als je nog op zoek bent naar een betrouwbare rijschool, bekijk dan onze voordelige lespakketten!