Veelgestelde vragen

Antwoord op jouw vragen

Hieronder kun je de veelgestelde vragen terugvinden.
Heb je geen antwoord kunnen vinden op je vraag of wil je meer weten?
Neem dan gerust contact met ons op.

Waar kan ik het theorie-examen reserveren?

Ben je klaar voor het theorie-examen? Dan is je theorie aanvragen de volgende stap. Je reserveert en betaalt makkelijk je CBR theorie-examen online via Mijn CBR.

Als je theorieles volgt bij een rijschool, dan kan deze ook het theorie-examen voor jou reserveren. Als je dit wilt, neem dan contact op met de rijschool.

Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen?

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Mag ik theorie-examen doen als ik nog geen 18 jaar ben?

Als je 16 jaar bent, kun je al starten met het halen van je rijbewijs. Je rijbewijs kun je halen vanaf 17-jarige leeftijd. Maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen, want:

 • Als je 15,5 bent, mag je het bromfiets theorie-examen doen bij het CBR.
 • Als je 16 bent, mag je al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR.
 • Met 16,5 jaar mag je auto rijles nemen.
 • Als je 17 bent, mag je auto rijexamen doen.
 • Slaag je op je 17e voor je auto rijexamen? Dan vraag je jouw rijbewijs aan. En mag je autorijden met een coach naast je. Dit doe je tot je 18 jaar bent.
 • Jouw coaches moeten op je begeleiderspas staan. Deze pas vraag je aan bij de RDW.

Mag ik zonder theorie-certificaat wel praktijklessen nemen?

Je mag praktijklessen volgen zonder een theorie-certificaat te hebben.
Wel is aan te raden om bij ongeveer 10 praktijklessen te zorgen dat je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Hoelang is mijn theorie-certificaat geldig?

Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig, daarna zul je opnieuw je theorie moeten halen. Je kunt je theorie-examen niet reserveren voordat je oude verloopt.

 

Welke soorten theorie-examens zijn er?

Bij het reserveren van je theorie-examen auto bij het CBR kun je kiezen uit de volgende soorten examens:

 • Gewoon theorie-examen reserveren. Dat doen de meesten. Op een scherm tik je met je vingers het juiste antwoord aan of je sleept het juiste antwoord. Voor dit theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.
  Het gewone theorie-examen kun je ook in het Engels doen.
 • Theorie-examen met extra tijd. Je hebt dan 15 minuten meer tijd dan bij een gewoon theorie-examen. Extra tijd is handig als je bijvoorbeeld dyslexie hebt of een andere aandoening. Let op: de extra tijd geldt alleen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht en niet voor het onderdeel gevaarherkenning.
  Je kunt ervoor kiezen om de vragen te laten voorlezen door een computerstem. Je gebruikt in dat geval oordopjes van het CBR.
  Het theorie-examen met extra tijd kun je ook in het Engels doen.
 • Individueel begeleid theorie-examen. Je zit dan alleen met een medewerker van het CBR. De vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de medewerker. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld faalangst, autisme of een andere aandoening hebt. Een individueel begeleid examen duurt 15 minuten langer dan een gewoon examen. Om dit examen aan te vragen moet je eerst een theorie-examen met extra tijd of al eerder een individueel begeleid examen hebben gedaan.
 • Theorie-examen in een andere taal dan Nederlands of Engels. Je moet dan zelf zorgen voor een officiële tolk. We raden je aan dit minstens 2 weken voor de examendatum te doen.
 • Theorie-examen met doventolk. Die kun je zelf regelen. Het mag bijvoorbeeld een familielid zijn.

Ik zoek een theorieboek om uit te leren, waar haal ik dat?

Op onze site kun je een prima auto theorieboek downloaden met alle leerstof die je moet kennen om het theorie-examen met succes af te kunnen leggen. Het theorieboek is zeer goedkoop, up-to-date en supersnel in huis!

Wat zijn bijzondere verrichtingen of bijzondere manoeuvres?

Dit zijn bijzondere handelingen met je auto. Bijvoorbeeld, keren op de weg, je auto file parkeren, achteruit een parkeervak in of recht achteruit rijden.

Wat kost een rijbewijs?

Behalve de lesprijzen, wat uiteraard bij elk rijschool anders is heb je de kosten voor het theorie-examen (€ 37,-) en praktijkexamen (€ 122,50). Niet iedereen slaagt in één keer, waardoor deze kosten ook voor iedereen anders kan zijn. Je pasje laten drukken bij de gemeente kost €41,60. Ook kun je bij de gemeente tegen een extra vergoeding (€34,10) je rijbewijs met spoed aanvragen.

Hoe lang duurt rijbewijs aanvragen?

Om een rijbewijs te verkrijgen, moet je naar de plaatselijke gemeente gaan en een aanvraag indienen. Jouw rijbewijs zal binnen vijf werkdagen klaar zijn. Spoedaanvragen kunnen je helpen jouw rijbewijs sneller te verkrijgen.

Wat kost een rijles?

De kosten van de rijlessen verschillen per opleiding. Bekijk onze tarieven.

Vanaf welke leeftijd mag je rijles nemen?

Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met auto rijlessen nemen. Op je 17e verjaardag mag je deelnemen aan het CBR praktijkexamen.

Mag je met autorijbewijs scooter rijden?

Ja, je kunt bromfiets rijden met een autorijbewijs. Wanneer je bent geslaagd voor je autorijbewijs, krijg je ook de categorie AM rijbewijs waarmee je dus kunt rijden op een brommer of scooter

Kan ik bij jullie ook een theoriecursus volgen?

Ja, bij ons kun je ook een theoriecursus volgen. 

Wat kost een spoedcursus rijbewijs?

Een rijbewijs spoedcursus kost bij ons evenveel als een gewone rijlespakket. Er komen geen extra kosten bij.

Rijschool Galgenwaard

 • Bovag gecertificeerd
 • Geen inschrijfgeld
 • Uitstekend slagingspercentage
 • Gratis en vrijblijvende proefles
 • Flexibele lestijden
 • Studentenkorting voor studenten
 • Ervaren en deskundige instructeurs
 • Rijlessen op maat
 • Ook spoedcursussen!
 • Scherpste prijzen
 • Kwalitatieve rijlessen
Veelgestelde vragen aan Rijschool Galgenwaard